;

SALAM DARI BUKIT ISTANA

SALAM DARI BUKIT ISTANA
BLOG UTAMA TOKJORO.BLOGSPOT

Pengikut

Khamis, 4 Februari 2010

BORING BETUL.... HARI INI

CUACA AGAK PANAS .. dah 3 hari abeli berkerja setelah selesai.. photografer di kg perlok ulu cheka jerantut.. tak tau apa nak buat. lalu abeli ambil camera dlm kereta .. bjln pusing kawasan tmpt abeli berkerja... apa aku nak shoot ni.. tak ada pun yang menarik.. emmrr belasah je lah.. hasilnya apa yang anda lihat sekarang...... entah apa-apa... kan ..maklum lah.. baru beljar...




3 ulasan:

ALoNa [CintamaniszLite] berkata...

Nak tukar templete abeli? Dah lawa dah tu nak tukar apa lagi... huhuhu.. tak susah sgt kalu nak tukar tapi leceh sikit keje2nya.. Firstly Abeli kena search dan download templete kat mana2 web yg tawarkan templete. Free je..pilih lah yg mana berkenan. kalau file tu dlm bentuk zip file, abeli unzipkan dulu.. file tu mesti ada ext .xml kat ujungnya..pastu abeli masuk kat bah layout kat blogspot/blogger tu, klik pada tab html. Kat situ abeli leh browse dan upload templete yg abeli download tadi.. tapi awas!!..hehehe.. sesetengah template biasanya akan menghilangkan widget2 yg abeli pasangkan pada blog sebelum tu, jadi nasihat saya elokla backup dulu kod2 widget tu dlm text file..tapi kalau ableli nak buat blog baru dgn tempelte tu, takde masalahlah rasanya.. harap maklumbalas saya ni dpt membantu abeli..Selamat mencoba..

ALoNa [CintamaniszLite] berkata...

Camni ler abeli..
sy bg cara sy yg tak pro ni, ye..hehe..

kalo abeli nak tukar template 3 kolum tu..
ni laa cara sy yg tak berapa pro ni ye..kekeke..

Sebelum tu...abeli kena simpan html2 abeli kat side bar templates blog yg ada skang.
Abeli gi layout..dan copy & paste segala dokumen2 abeli kat satu folder dokumen. Nanti abeli leh copy & paste semula utk layout kat templates 3 kolum tu. Sebab bila kita tukar templates..selalunya byk mende (aksesori2 blog kita) akan hilang terus. Kalo kita simpan data2 dia kat folder dokumen dulu..kita leh simpan semula kat tempat yg sama.

Ok...
1. abeli gi kat btemplates.com sebab sy rasa templates kat situ byk lawa2...hehe.

2. abeli klik kat '3 columns' utk pilih yg mana satu abeli berkenan. Abeli leh tgk preview dia dulu..

3. Dh ada yg berkenan...abeli download templates tu.

4. Abeli save file kat hard disk komputer dulu. Kalo kat komputer sy..dia terus tersimpan kat desktop. Ingat ler nama templates tu apa..

5. Pastu abeli klik kat templates yg abeli pilih td. Bila jumpa 'Please Purchase WinRAR Licence'...abeli klik kat CLOSE

6. Pastu..abeli klik kat 'EXTRACT To' kat belah atas..Kemudian klik OK terus. Folder templates abeli tadi akan tersimpan jugak kat desktop.

7. Pastu..abeli gi masuk kat dashboard blog abeli..

8. Abeli gi kat layout..

9. klik kat edit html

10. Abeli browse folder templates yg berwarna kuning tu.

11. Kemudian...klik upload.

12. Bila dia dh upload..abeli klik save kat atas kotak html tu..

13. Kemudian...blog abeli akan berwajah baru.

14. Pastu..abeli gi ler layout blog abeli utk dihias cantik2 balik, hehe..


sebenarnya susah gak kalo setakat kasitau cenggini...hmm. Sebab sy bkn guru komputer..hehe..
Abeli print ler komen sy ni..kemudian try buat.

Err...leh faham ke?? Mintak maaf laa kalo cara sy kasitau ni mcm ntah apa2, ngee..

RMY-Abelitokjoro berkata...

salam dari Bukit Istana.terima kasih banyak-banyak.. abeli cuba.. abeli kena study betul2 n faham betul2.. abeli yakin baru abeli buat... segala jasa baik alona abeli kenang sepajang hayat.. salam buat keluarga..